1. Esterházy-kastély
  2. Kékfestő Múzeum
  3. Pápai Református Gyűjtemények
  4. Várkertfürdő

Múzeumpedagógia

 

 

Óvodásoknak és kisiskolásoknak
helyszín: Kékfestő Múzeum

 
Mese az indigótündérről

A mese segítségével a gyerekek megismerkedhetnek a kékfestés titkaival. A foglalkozás végére elkészíthetik saját tündérüket.
Időtartam: 60 perc. Ára: 450 Ft/fő

 
A kékfestés titkai

Mi az a kékfestés? A gyerekeknek három próbát kell teljesíteniük, közben megismerkednek a mesterséggel. A foglalkozás végén elkészíthetik remeküket.
Időtartam: 60 perc. Ára: 450 Ft/fő

 

Felső tagozatosoknak és középiskolásoknak
helyszín: Kékfestő Múzeum


Inasok – legények.
Az óra első felében beszélgetünk a céhekről, inasságról, vándorlegényekről, majd vándorútra kelünk és elkészítjük mesterremekünket.
Időtartam: 90 perc. Ára: 600 Ft/fő

 
Mit jelentett inasnak lenni?

A következő témákat járjuk körbe:
Céhek kialakulása, céhen belüli hierarchia. Kik voltak az inasok, legények? Francsics Károly pápai származású borbély életének, inaskodásának rövid bemutatása. Mesterremek készítése kékfestő anyagból.
Időtartam: 90 perc. Ára: 600 Ft/fő

 

MÚZEUMI ÓRÁK
helyszín: egyeztetés alapján

 

A tanórák kiegészítéseként ajánlunk interaktív foglalkozásainkat Pápa és környéke régészeti feltárásai és lelet együtteseinek szemléltetésével és felhasználásával oktatási intézmények részére.
Időtartam: 45 perc. Ára: 450 Ft/fő

 
Őskor

kőeszköz-készítés, agyagedény készítés – korong nélküli technikák, díszítési módok, a korong bevezetése, égetés és színek, élelem, házak – alapanyagok, méretek, alaprajzok, rekonstrukciók

 
Ókor

Milyen lehetett az élet Pannóniában? A múzeum régészeti leleteinek megismerésével ezt is megtudhatjuk.

 
Középkor

A gyerekek megismerkedhetnek a középkori falu felépítésével, az életmóddal a hantai és a fő téri régészeti leletek alapján


MÚZEUMI ÓRÁK
Kékfestő múzeum

Régi ház körül
A gyerekek a múzeum néprajzi gyűjteményének anyagából megismerkedhetnek a múlt század falusi életmódjával, a háztartásban használt eszközökkel, elfeledett mesterségekkel. A falusi családban mindenkinek meg volt a maga szerepe. A foglalkozások során a lányok perecet sütnek vagy rongybabát készítenek, a fiúk pásztor botot faragnak vagy kosarat fonnak.
Időtartam: 60 perc Ára: 450 Ft/fő


 
Mintázás

Az érdeklődők elkészíthetik saját remeküket a múzeum mintázó helységében. Változatos formátumú mintafákkal nyomdázhatnak. A végtermék pedig örök emlékké válik.
Az alábbi lehetőség közül választhatnak:
terítő- vagy kendőmintázás (pozitív nyomás vászonra): 600 Ft/fő
pólómintázás (pozitív nyomással) 1500 Ft/fő


 

BŐRÖNDMÚZEUM

A foglalkozásokat kihelyezett órák keretében tartjuk az óvodákban, iskolákban. Az utazó múzeum során a gyerekek megismerkedhetnek a régészeti, néprajzi és helytörténeti témájú legendákkal, érdekességekkel.
Időtartam: 45 perc Ára: 600 Ft/fő